Szervezet - Könnyűzenei együttesek

alá’ szolgálya

alá’ szolgálya


Biográfia:
2006-ban Pozsonyban alapított alternatív zenekar.

Az együttest az Expired Passport zenekar klubestje utáni sörözgetés hozta össze 2006-ban. A felvidéki berkekben közismert komolyzenész, ifj. Reiter István, a banda frontembere eképpen vall a kezdetekről: „Régi vágyam vált valóra azzal, hogy tető alá hoztam ezt a bulizenekart, pusztán viccből, és most találkoztam egy-két olyan emberrel, akikkel ezt meg lehetett csinálni. Ez az énem egy másik szelete, hogy így fogalmazzak. Komolyzenét és szalonzenét természetesen ma is játszom, hiszen abból élek, az alá’ szolgálya inkább a fölös energiák levezetésének tekinthető, és hogy ez mennyire rock, azt ne én döntsem el.“

A zenekari tagok szerint az együttes schizoavantgarde skanzenét játszott, s elsősorban a néhai prágai Jutott Neki munkássága inspirálta a tagokat, hogy megalapítsák az alá’ szolgályát. A zenekar neve pedig „természetes, szép, csinos, jóravaló, nevelő és alázatos“. A csapat vezetője, Lacza Gergely így nyilatkozott: „Pistát kicsi gyerek korom óta ismerem, alattam járt a Duna utcai alapsuliba, ráadásul tisztában vagyok a képességeivel (bár most is mindig meg tud lepni valamivel), és már akkor tudtam, hogy ha ő lesz a zenekar frontembere, akkor az rosszul nem sülhet el. Eleinte csak Jutott Neki-számokat dolgoztunk fel, aztán viszont nekiálltunk a saját daloknak, és szerencsére ezek már teljes mértékben egyediek. Úgy gondolom, hamar megtaláltuk a saját hangunk, annak ellenére, hogy muzsikánkban sokféle zenei stílus képviselteti magát, igaz, gyakran csak a paródia szintjén. A szövegírói koncepció eleinte az volt, hogy minél összefüggéstelenebb szavak és sorok kerüljenek egymás mellé, és minél nagyobb sületlenség legyen a végeredmény.“ Később ez annyiban változott, hogy sokkal tudatosabban nyúltak hozzá konkrét témákhoz, igyekezve megőrini a spontaneitást. „Rájöttünk arra, hogy még az ilyen stílusú zenekart is halálosan komolyan kell venni. Aki azt hiszi, hogy az effajta muzsika pusztán bohóckodás a színpadon, az nagyon téved. Persze van benne az is, de ha igazán jól szeretnénk teljesíteni a színpadon, ahhoz komoly munkára van szükség.“ – vélekedett Lacza Gergely.

A csapat végül időhiány és egyeztetési gondok miatt 2008-ban feloszlott. Sajnos jó minőségű stúdió- vagy koncertfelvétel nem maradt utánuk.

A zenekar tagjai:
Pista – hanghordozó és igevonó (ifj. Reiter István: ének, hegedű)
Gerő – ütemgyilkos (Lacza Gergely: dobok)
Dóri – szexofonista és házicica (Vajda Dorottya: szaxofon)
Áron – hat dúron pendülő (Peres Áron: gitár)
Szendi – vastagbélszaggató (Szendi Barnabás: basszusgitár)

Videók:
Képgaléria:

KategóriaKönnyűzenei együttesek
Címkealternatív
Aktivitásmegszűnt (törölve a regiszterből)
TelepülésPozsony [Bratislava]
A szervezet vezetőjeLacza Gergely
Mobil+421905826799
E-mailgerike75@gmail.com
Webhttp://alaszolgalya.szm.com/
Alapítás éve2006
Megszűnés éve2008
Rövid URL
ID11156
Módosítás dátuma2017. március 14.

Hibát talált?

Üzenőfal