Szervezet - Egyesület
1 2 3 4
22 találat

Bellő – Konkoly-Thege Polgári Társulást
Település: Ógyalla [Hurbanovo]
Kategória: Egyesület / Intézmények, szervezetek / Népművészet
Aktivitás: aktív (létező)
Jogi forma: Polgári társulás (o.z.)
Tevékenységi kör: ifjúsági / kulturális, közművelődési / néptánc / népzenekar / oktatási / táncművészeti csoport

A polgári társulás célja a Bellő Néptáncegyüttes működésének a és tevékenységének a támogatása kulturális, társadalmi, nevelő és oktató aktivitások révén valamint az anyagi és technikai feltételek megteremtése az együttes szükségleteinek kielégítésére. A társulás további tevékenységei: koncertek és más kulturális rendezvények megvalósítása közhasznú rendezvények szervezése...megnyit →

Részletek

Bellő – Konkoly-Thege Polgári Társulást
Bellő – Konkoly-Thege Polgári Társulást

A polgári társulás célja a Bellő Néptáncegyüttes működésének a és tevékenységének a támogatása kulturális, társadalmi, nevelő és oktató aktivitások révén valamint az anyagi és technikai feltételek megteremtése az együttes szükségleteinek kielégítésére.

A társulás további tevékenységei:

  • koncertek és más kulturális rendezvények megvalósítása
  • közhasznú rendezvények szervezése
  • kisebbségi kultúra védelme és fejlesztése
  • művelődési, kulturális és társadalmi rendezvények (szemináriumok, képzések, beszélgetések, konferenciák) szervezése
  • szabadidős tevékenységek, kézműves foglalkozások, workshopok, versenyek és találkozók szervezése


TelepülésÓgyalla [Hurbanovo]
KategóriaEgyesület / Intézmények, szervezetek / Népművészet
Aktivitásaktív (létező)
Jogi formaPolgári társulás (o.z.)
Tevékenységi körifjúsági / kulturális, közművelődési / néptánc / népzenekar / oktatási / táncművészeti csoport
Rövid URL
ID102506
Módosítás dátuma2022. október 4.

Tiszta Forrás Alap
Település: Zseliz [Želiezovce]
Kategória: Egyesület / Intézmények, szervezetek / Népművészet
Aktivitás: aktív (létező)
Jogi forma: Jótékonysági alap (n.f.)
Tevékenységi kör: ifjúsági / képző-, ipar-, fotó, népművészeti alkotóműhely / kulturális, közművelődési / néptánc / népzenekar / színház / táncművészeti csoport / zeneművészeti csoport

A jótékonysági alap elsődleges célja a Kincső Néptáncegyüttes működésének a és tevékenységének a támogatása kulturális, társadalmi, nevelő és oktató aktivitások révén valamint az anyagi és technikai feltételek megteremtése az együttes szükségleteinek kielégítésére. A jótékonysági alap további feladata népszerűsíteni a hagyományos kultúrát, bemutatni a helyi...megnyit →

Részletek

Tiszta Forrás Alap
Tiszta Forrás Alap

A jótékonysági alap elsődleges célja a Kincső Néptáncegyüttes működésének a és tevékenységének a támogatása kulturális, társadalmi, nevelő és oktató aktivitások révén valamint az anyagi és technikai feltételek megteremtése az együttes szükségleteinek kielégítésére.

A jótékonysági alap további feladata népszerűsíteni a hagyományos kultúrát, bemutatni a helyi és területi sokszínűségét olyan formákban, hogy élővé és beépülhetővé váljon a mai kulturális életbe. Az együttlét révén vonzóvá tenni és felkelteni a gyermekek és az ifjúság érdeklődését iránta. Elsődleges céljuk, hogy olyan kulturális civil szervezetet hozzanak létre, mely képes biztosítani, megerősíteni a gyermekekben, a fiatal emberekben – leendő felnőttekben az együvé tartozást, az együtt alkotás érzését, függetlenül attól, hogy ki hová született. Az autentikus kultúra egy olyan kapocs, amely átlép minden vélt vagy valós határon, nem szab neki gátat az esetleges nyelvi különbség sem.

Az elmúlt évek eredményei alapján meghatározó szerepet tölt be nemcsak közvetlen környezetük és régiójuk művészeti életében. Országos viszonylatban, és a határokon túl is számon tartják a szervezetet.

Az elmút években (2016-tól) a Tiszta Forrás Alap vállalta fel az ismételten Zselizen megrendezésre kerülő Országos Népművészeti Fesztivál szervezését és lebonyolítását is.

Tagjai között olyan gyermekek, fiatalok és felnőttek vannak, akik az általános értelembe vett hagyományos kultúra részletes megismerésére, elemzésére, az ezzel kapcsolatos ismeretek folyamatos fejlesztésére vállalkoznak.

Működési helyünk Zselízen, a művelődési otthonban található. Taglétszámunk meghaladja az 50 főt.

Országos Népművészeti Fesztivál, Zseliz

A rendezvény szervezője a Csemadok Országos Tanácsa, valamint zselízi alapszervezete, Zselíz önkormányzata és a Tiszta Forrás Alap. A fesztivál küldetése a hagyományápolás, a különböző nemzetiségek kultúrájának tiszteletben tartása és megőrzése. A szervezők arra törekednek, hogy a fesztivál a szlovákiai magyarok legnagyobb országos seregszemléje és kimagasló szakmai rendezvénye legyen.

Garam menti verbunktalálkozó

Céljuk és feladatuk, hogy a régió tánchagyományát a legautentikusabb formájában megismerjék, anyanyelvi szinten elsajátítsák, és színpadra állítsák a maga őszinte eredeti mivoltában. A verbuntalálkozót 9 évvel ezelőtt ilyen gondolatokból vezérelve kezdték szervezni. Emléket szerettek volna állítani a kéméndiek, az Alsó Garam mentén élők Sallai verbunkjának. Szeretnék az egyik legarchaikusabb verbunkot feléleszteni, megőrizni és népszerűsíteni.

Aligvárom tábor

A nyári szünetben kerül megrendezésre az Aligvárom! megnevezésű népművészeti alkotótábor, ahol nép-táncolni és nép-zenélni vágyó gyermekek, fiatalok közösen hódolhatnak szenvedélyüknek. Kiemelkedően fontosnak tartják, hogy a megfelelő szakmaiság mellett egy vidám, családias hangulatú táborban vegyenek részt a jelentkezők.

Mobil Zene Suli

Rendszeres individuális és csoportos népzeneoktatás. A program elsősorban vonós hangszerekre (hegedű, brácsa, bőgő) került meghirdetésre. TelepülésZseliz [Želiezovce]
KategóriaEgyesület / Intézmények, szervezetek / Népművészet
Aktivitásaktív (létező)
Jogi formaJótékonysági alap (n.f.)
Tevékenységi körifjúsági / képző-, ipar-, fotó, népművészeti alkotóműhely / kulturális, közművelődési / néptánc / népzenekar / színház / táncművészeti csoport / zeneművészeti csoport
Rövid URL
ID102506
Módosítás dátuma2022. október 4.

Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes - Kis-Ilosvai, Kelepelők, Ilosvai
Település: Nagyida [Veľká Ida]
Kategória: Egyesület / Intézmények, szervezetek / Művészeti együttesek / Népművészet / Néptánccsoport
Aktivitás: aktív (létező)
Jogi forma: Polgári társulás (o.z.)
Tevékenységi kör: ifjúsági / kulturális, közművelődési / néptánc / táncművészeti csoport

Az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes 1951-ben alakult. Fő célja a felvidéki magyar néptánckultúra hiteles képviselete otthon és külföldön egyaránt, a hagyományok megőrzése, továbbadása, elődeink tánckultúrájának felelevenítése és színpadra vitele. Előadásmódjukra jellemző a hagyományok tiszteletben tartása. Az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes évente 35-40 alkalommal lép...megnyit →

Részletek

Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes - Kis-Ilosvai, Kelepelők, Ilosvai
Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes - Kis-Ilosvai, Kelepelők, Ilosvai

Az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes 1951-ben alakult. Fő célja a felvidéki magyar néptánckultúra hiteles képviselete otthon és külföldön egyaránt, a hagyományok megőrzése, továbbadása, elődeink tánckultúrájának felelevenítése és színpadra vitele. Előadásmódjukra jellemző a hagyományok tiszteletben tartása. Az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes évente 35-40 alkalommal lép fel. Az együttes öt évtizedes munkájával, közösségszervező tevékenységével egyik kiváló reprezentánsává vált mind Nagyidának, mind a szlovákiai magyarságnak.

Az együttes utánpótló csoportja a Buzita-i Kelepelők és a Nagyidai Kis-Ilosvai gyermek néptánccsoport.

Vezetők

Az együttes jelenlegi vezetője: Kupec Andrea és Kupec Mihály.

Kis-Ilosvai

A csoport vezetője: Lipták László
A Kis-Ilosvai gyermekcsoport az Ilosvai Selymes Péter utánpótlás csoportjaként jött létre. Tagjai nagyidai gyerekek. Rendszeres szereplői a község különféle rendezvényeinek, de több ízben felléptek már Magyarországon is. A csoport életkora vegyes, az alapiskola szinte minden tagozatát képviselik.

Kelepelők

Csoportvezetk: Ádám Csilla, Ádám Norbert és Kmecko Éva
Művészeti asszisztens: Ádám Szabolcs
A KELEPELŐK gyermek néptáncegyüttes 2002. szeptemberében alakult, Kupec Andrea, Kupec Mihály és Mohnyanszký Csilla vezetésével. A csoport tagjai a Buzitai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola diákjai, Restéről, Buzitáról, Alsóláncról, Felsőláncról, Hímből és Nagyidáról. A Kelepelők nevet a buzitai gólyákról kapták, mert Szlovákiában községünkben van a legtöbb gólyafészek.

Ilosvai fesztivál és gyerektábor

Évente kerül megrendezésre az Ilosvai fesztivál és az azt követő Ilosvai gyerektábor. A fesztivál, melynek a Nagyidai kastély és parkja ad otthont, péntek este kezdődik zenei koncerttel majd azt követi egy táncház. A szombati nap délelőttjén zajlanak a próbák, ebéd után van a családi délután gazdag programokkal gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, többek közt hagyományos ételek kóstolójával mesterségek bemutatójával amiket a vendég együttesek, zenekarok és vásári komédiások műsora színesít. Este a szabadtéri színpadon kerül bemutatásra az Ilosvai Selymes Péter néptáncegyüttes és a vendégegyüttesek műsora, majd ezt követően ismét hajnalig tartó táncház van a kastély pincéjében. A fesztivál után van az Ilosvai gyerektábor melynek Várhosszúrét ad otthont. A tábor egy hetes, melyben kezdő és haladó szinten tanítanak táncot szakképzett oktatók. A tábor ideje alatt faragott kopjafát, melynek elkészítésében a gyerekek is segédkeznek, a nagyidai kastély parkjában állítjuk fel közösen a tábor végén.

Húsvéti locsolkodás

Minden húsvét hétfőjén a csoport fiai beöltöznek viseletbe, fognak két vedret, két botot (ezekre akasztják a vedreket) és elindulnak a lányokhoz öntözkődni. Amikor a lányos házhoz érnek, a legfiatalabb benyit és elmondja a versikét, majd megkérdezi, hogy szabad-e locsolni. Természetesen igen a válasz, mármint a szülők részéről. Ez után következik a dolog legnehezebb része: el kell kapni a lányt és jó erősen meg kell tartani. Amikor ez már mind megvan akkor a két “leggonoszabb” fiú leönti a lányt egy-egy vedér hideg vízzel. Az egésznek a komolyságát még fokozza a lány sikoltozása is. Ez után a fiúkat megvendégelik étellel-itallal. Az utóbbit tekintve a fiúknak nincs könnyű dolguk, főleg a nap vége felé.

Betlehemezés

A betlehemesunk Tornagörgői betlehemes, Abaúj megyéből. Csoportunk 1998 éve csinálja. Karácsony első (esetleg) második napján járjuk (úgy ahogyan az eredeti szokás tartja). Szereplők:1 angyal, 3 pásztor, 1 öreg és egy kecskés. Az angyalnál van a templomka, a pásztoroknál bot van. A kecskés és az öreg arca el van takarva álarccal (báránybőr lyukakkal a szemek és a száj helyén), ami gallyakkal van tele aggatva. Míg a pásztorok komolyan viselkednek, az öreg és a kecskés ijesztgetik a közönséget. Az öregen hosszú, piszkos suba van, a kezében egy fából készült balta. Mind a kettőnek a nyakába van akasztva egy csirkeláb, a derekukra pedig kolompok vannak kötve.A betlehemezést a csoport tagjainál tartjuk (eredetileg viszont minden házba betértek a Görgői betlehemesek), a végén pedig a helyi bálban szoktuk előadni – úgy ahogyan azt a görgőiek csinálták

Az együttes alapjait még a negyvenes évek végén rakták le, de az első hivatalos feljegyzés 1951-ből való. A csoport a színjátszó mozgalomban indult, s csak később állapodott meg a néptáncnál. Az együttes közel félszázados munkája során nem csak hagyományokat őrzött meg és tartott fenn, de teljesítményével folyamatosan jelen volt a csehszlovákiai és az egyetemes magyar kultúrában is.

Az ötvenes években a csoportot Bulyko Gyula irányította, később Bogoly Júlia, Takács Margit és Horváth Ferenc állt az együttes élén.

A kezdeti időkben az együttesben nem végeztek rendszeres munkát. A rendszeresség csak később vált jellemzővé, amikor az együttest ifj. Snyír Ferenc irányította.

Az együttes 1974–ben vette fel az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes nevet. A rendszeres művészeti munka eredményeként az Ilosvai rangos helyet vívott ki magának népművészeti együtteseink sorában, aminek eredménye az lett, hogy szinte minden járási, körzeti és országos seregszemlére meghívást kapott. Később több alkalommal szerepelt a határon túli népművészeti seregszemléken, fesztiválikon is. Így számtalanszor járt Magyarországon, de szerepelt Erdélyben és Kárpátalján is. 1980 – tól az Ilosvai rendszeres anyagi támogatója lett a nagyidai állami gazdaság. 1986 – ban Demko András mérnök vette át az együttes irányítását.

A zenei kíséretet előbb a Csámborgó, majd a Csurgó zenekar adta. Ekkor az együttes koreográfusai Richtarcsik Mihály és Furik Rita. Később az együttes munkájába Péter Zsolt is bekapcsolódott.TelepülésNagyida [Veľká Ida]
KategóriaEgyesület / Intézmények, szervezetek / Művészeti együttesek / Népművészet / Néptánccsoport
Aktivitásaktív (létező)
Jogi formaPolgári társulás (o.z.)
Tevékenységi körifjúsági / kulturális, közművelődési / néptánc / táncművészeti csoport
Rövid URL
ID102506
Módosítás dátuma2022. október 4.

Ifjú Szivek Táncszínház
Település: Pozsony [Bratislava]
Kategória: Egyesület / Intézmények, szervezetek / Művészeti együttesek / Népművészet / Néptánccsoport
Aktivitás: aktív (létező)
Jogi forma: Költségvetési, önkormányzati szervezet (r.o.)
Tevékenységi kör: képző-, ipar-, fotó, népművészeti alkotóműhely / kulturális, közművelődési / néptánc / népzenekar / színház / táncművészeti csoport / zeneművészeti csoport

Az Ifjú Szivek Táncszínház a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye. Fő érdeme, hogy Közép-Európa tradicionális tánc- és zenekultúráját színházi táncelőadásain keresztül társadalmi értékként mutatja fel és erősíti bel- és külföldön egyaránt. Munkájában kitüntetett figyelmet kap a szlovákiai magyar hagyományos néptánc és népzene színpadi megformálása....megnyit →

Részletek

Ifjú Szivek Táncszínház
Ifjú Szivek Táncszínház

Az Ifjú Szivek Táncszínház a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye. Fő érdeme, hogy Közép-Európa tradicionális tánc- és zenekultúráját színházi táncelőadásain keresztül társadalmi értékként mutatja fel és erősíti bel- és külföldön egyaránt. Munkájában kitüntetett figyelmet kap a szlovákiai magyar hagyományos néptánc és népzene színpadi megformálása. A tradicionális táncos-zenés formanyelv és viselet elgondolkodtató, összetettebb jelenségre rámutató előadásaiban is megmutatkozik.

Műsorai műfajilag változatosak: a tradicionális tánckultúra formanyelvére épülő táncszínházi darabok, a táncokat életképszerűen, területek szerint bemutató néptáncelőadások és kimondottan az ifjúság számára készült műsorok szerepelnek a repertoáron.

Az együttes célközönsége elsősorban a szlovákiai magyarság, de a szlovákiai magyar tánc- és zenekultúra reprezentánsaként bemutatkozott már a világ legkülönfélébb színpadain. Hagyományos folklórműsorait és táncszínházi előadásait fesztiválokon és önálló turnésorozatok keretén belül tárta a nézőkönség elé New York-tól Stockholmig, Avignontól egészen Sydney-ig.

Színházi produkciók alkotása és bemutatása mellett az együttes aktívan közreműködik néhány országos rendezvény szervezésében és lebonyolításában is. Tevékenységi köre kiterjed a 20. században gyűjtött archív tánc- és zenei felvételek dokumentálására, rendszerezésére és hozzáférhetővé tételére, valamint a hazai néptáncoktatás szerepének megerősítésére. Székházában működik Pozsony egyetlen magyar kőszínháza, mely a város magyar kulturális életének jelentős  színhelye.

Vezetők

Művészeti vezető: Hégli Dusan
Főigazgató: Varsányi László
Gazdasági igazgató: Fitos Judit
Office Manager: Bartalská Karmen
Művészeti asszisztens: Varsányi Zsófi
Tánckarvezető: Gálik Gábor

Repertoár

Havi műsor

Pozsony Táncegyüttes

Az Ifjú Szivek Táncszínház ifjúsági csoportja, a Pozsony Táncegyüttes  2006-tól működik. Önálló tánccsoportként, saját műsorral lép színpadra rendszeresen, mindemellett a hivatásos társulat utánpótlását hivatott biztosítani. Tagjai pozsonyi diákok, nagyrészt a pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium (duna utcai gimnázium) tanulói. Első egész estés műsorukat 2012-ben mutatták be, Mindvégig melletünk címmel, jelenleg Hazatérvén című előadásukkal járják az országot. Bővebben>>

Logó

Az Ifjú Szivek Táncszínház logójának használata csak az intézmény jóváhagyásával lehetséges. A logó felhasználásával kapcsolatban bővebb tájékoztatást a marketing@ifjuszivek.sk e-mail címen nyújtunk. Logo Ifjú Szivek >>TelepülésPozsony [Bratislava]
KategóriaEgyesület / Intézmények, szervezetek / Művészeti együttesek / Népművészet / Néptánccsoport
Aktivitásaktív (létező)
Jogi formaKöltségvetési, önkormányzati szervezet (r.o.)
Tevékenységi körképző-, ipar-, fotó, népművészeti alkotóműhely / kulturális, közművelődési / néptánc / népzenekar / színház / táncművészeti csoport / zeneművészeti csoport
Rövid URL
ID102506
Módosítás dátuma2022. október 4.

Nádas Kulturális Klub
Település: Farnad [Farná]
Kategória: Egyesület / Intézmények, szervezetek / Népművészet
Aktivitás: aktív (létező)
Jogi forma: Polgári társulás (o.z.)
Tevékenységi kör: ifjúsági / kulturális, közművelődési / néptánc / táncművészeti csoport

A polgári társulás célja a Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttes működésének a és tevékenységének a támogatása kulturális, társadalmi, nevelő és oktató aktivitások révén valamint az anyagi és technikai feltételek megteremtése az együttes szükségleteinek kielégítésére. A társulás további tevékenységei: koncertek és más kulturális rendezvények megvalósítása közhasznú rendezvények...megnyit →

Részletek

Nádas Kulturális Klub
Nádas Kulturális Klub

A polgári társulás célja a Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttes működésének a és tevékenységének a támogatása kulturális, társadalmi, nevelő és oktató aktivitások révén valamint az anyagi és technikai feltételek megteremtése az együttes szükségleteinek kielégítésére.

A társulás további tevékenységei:

  • koncertek és más kulturális rendezvények megvalósítása
  • közhasznú rendezvények szervezése
  • kisebbségi kultúra védelme és fejlesztése
  • művelődési, kulturális és társadalmi rendezvények (szemináriumok, képzések, beszélgetések, konferenciák) szervezése
  • szabadidős tevékenységek, kézműves foglalkozások, workshopok, versenyek és találkozók szervezése


TelepülésFarnad [Farná]
KategóriaEgyesület / Intézmények, szervezetek / Népművészet
Aktivitásaktív (létező)
Jogi formaPolgári társulás (o.z.)
Tevékenységi körifjúsági / kulturális, közművelődési / néptánc / táncművészeti csoport
Rövid URL
ID102506
Módosítás dátuma2022. október 4.

Kaláka Polgári Társulás
Település: Feled [Jesenské]
Kategória: Egyesület / Intézmények, szervezetek / Népművészet
Aktivitás: aktív (létező)
Jogi forma: Polgári társulás (o.z.)
Tevékenységi kör: ifjúsági / néptánc / táncművészeti csoport

A polgári társulás célja aBoglárka Gyermek Néptáncegyüttes működésének a és tevékenységének a támogatása kulturális, társadalmi, nevelő és oktató aktivitások révén valamint az anyagi és technikai feltételek megteremtése az együttes szükségleteinek kielégítésére.

Részletek

Kaláka Polgári Társulás
Kaláka Polgári Társulás

A polgári társulás célja aBoglárka Gyermek Néptáncegyüttes működésének a és tevékenységének a támogatása kulturális, társadalmi, nevelő és oktató aktivitások révén valamint az anyagi és technikai feltételek megteremtése az együttes szükségleteinek kielégítésére.TelepülésFeled [Jesenské]
KategóriaEgyesület / Intézmények, szervezetek / Népművészet
Aktivitásaktív (létező)
Jogi formaPolgári társulás (o.z.)
Tevékenységi körifjúsági / néptánc / táncművészeti csoport
Rövid URL
ID102506
Módosítás dátuma2022. október 4.

1 2 3 4
22 találat
OK