Szervezet - Egyesület / Intézmények, szervezetek / Művészeti együttesek / Népművészet / Néptánccsoport

Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes – Kis-Ilosvai, Kelepelők, Ilosvai

Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes – Kis-Ilosvai, Kelepelők, Ilosvai
ilosvai-selymes-peter-neptancegyuttes

Az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes 1951-ben alakult. Fő célja a felvidéki magyar néptánckultúra hiteles képviselete otthon és külföldön egyaránt, a hagyományok megőrzése, továbbadása, elődeink tánckultúrájának felelevenítése és színpadra vitele. Előadásmódjukra jellemző a hagyományok tiszteletben tartása. Az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes évente 35-40 alkalommal lép fel. Az együttes öt évtizedes munkájával, közösségszervező tevékenységével egyik kiváló reprezentánsává vált mind Nagyidának, mind a szlovákiai magyarságnak.

Az együttes utánpótló csoportja a Buzita-i Kelepelők és a Nagyidai Kis-Ilosvai gyermek néptánccsoport.

Vezetők

Az együttes jelenlegi vezetője: Kupec Andrea és Kupec Mihály.

Kis-Ilosvai

A csoport vezetője: Lipták László
A Kis-Ilosvai gyermekcsoport az Ilosvai Selymes Péter utánpótlás csoportjaként jött létre. Tagjai nagyidai gyerekek. Rendszeres szereplői a község különféle rendezvényeinek, de több ízben felléptek már Magyarországon is. A csoport életkora vegyes, az alapiskola szinte minden tagozatát képviselik.

Kelepelők

Csoportvezetk: Ádám Csilla, Ádám Norbert és Kmecko Éva
Művészeti asszisztens: Ádám Szabolcs
A KELEPELŐK gyermek néptáncegyüttes 2002. szeptemberében alakult, Kupec Andrea, Kupec Mihály és Mohnyanszký Csilla vezetésével. A csoport tagjai a Buzitai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola diákjai, Restéről, Buzitáról, Alsóláncról, Felsőláncról, Hímből és Nagyidáról. A Kelepelők nevet a buzitai gólyákról kapták, mert Szlovákiában községünkben van a legtöbb gólyafészek.

Ilosvai fesztivál és gyerektábor

Évente kerül megrendezésre az Ilosvai fesztivál és az azt követő Ilosvai gyerektábor. A fesztivál, melynek a Nagyidai kastély és parkja ad otthont, péntek este kezdődik zenei koncerttel majd azt követi egy táncház. A szombati nap délelőttjén zajlanak a próbák, ebéd után van a családi délután gazdag programokkal gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, többek közt hagyományos ételek kóstolójával mesterségek bemutatójával amiket a vendég együttesek, zenekarok és vásári komédiások műsora színesít. Este a szabadtéri színpadon kerül bemutatásra az Ilosvai Selymes Péter néptáncegyüttes és a vendégegyüttesek műsora, majd ezt követően ismét hajnalig tartó táncház van a kastély pincéjében. A fesztivál után van az Ilosvai gyerektábor melynek Várhosszúrét ad otthont. A tábor egy hetes, melyben kezdő és haladó szinten tanítanak táncot szakképzett oktatók. A tábor ideje alatt faragott kopjafát, melynek elkészítésében a gyerekek is segédkeznek, a nagyidai kastély parkjában állítjuk fel közösen a tábor végén.

Húsvéti locsolkodás

Minden húsvét hétfőjén a csoport fiai beöltöznek viseletbe, fognak két vedret, két botot (ezekre akasztják a vedreket) és elindulnak a lányokhoz öntözkődni. Amikor a lányos házhoz érnek, a legfiatalabb benyit és elmondja a versikét, majd megkérdezi, hogy szabad-e locsolni. Természetesen igen a válasz, mármint a szülők részéről. Ez után következik a dolog legnehezebb része: el kell kapni a lányt és jó erősen meg kell tartani. Amikor ez már mind megvan akkor a két “leggonoszabb” fiú leönti a lányt egy-egy vedér hideg vízzel. Az egésznek a komolyságát még fokozza a lány sikoltozása is. Ez után a fiúkat megvendégelik étellel-itallal. Az utóbbit tekintve a fiúknak nincs könnyű dolguk, főleg a nap vége felé.

Betlehemezés

A betlehemesunk Tornagörgői betlehemes, Abaúj megyéből. Csoportunk 1998 éve csinálja. Karácsony első (esetleg) második napján járjuk (úgy ahogyan az eredeti szokás tartja). Szereplők:1 angyal, 3 pásztor, 1 öreg és egy kecskés. Az angyalnál van a templomka, a pásztoroknál bot van. A kecskés és az öreg arca el van takarva álarccal (báránybőr lyukakkal a szemek és a száj helyén), ami gallyakkal van tele aggatva. Míg a pásztorok komolyan viselkednek, az öreg és a kecskés ijesztgetik a közönséget. Az öregen hosszú, piszkos suba van, a kezében egy fából készült balta. Mind a kettőnek a nyakába van akasztva egy csirkeláb, a derekukra pedig kolompok vannak kötve.A betlehemezést a csoport tagjainál tartjuk (eredetileg viszont minden házba betértek a Görgői betlehemesek), a végén pedig a helyi bálban szoktuk előadni – úgy ahogyan azt a görgőiek csinálták

Az együttes alapjait még a negyvenes évek végén rakták le, de az első hivatalos feljegyzés 1951-ből való. A csoport a színjátszó mozgalomban indult, s csak később állapodott meg a néptáncnál. Az együttes közel félszázados munkája során nem csak hagyományokat őrzött meg és tartott fenn, de teljesítményével folyamatosan jelen volt a csehszlovákiai és az egyetemes magyar kultúrában is.

Az ötvenes években a csoportot Bulyko Gyula irányította, később Bogoly Júlia, Takács Margit és Horváth Ferenc állt az együttes élén.

A kezdeti időkben az együttesben nem végeztek rendszeres munkát. A rendszeresség csak később vált jellemzővé, amikor az együttest ifj. Snyír Ferenc irányította.

Az együttes 1974–ben vette fel az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes nevet. A rendszeres művészeti munka eredményeként az Ilosvai rangos helyet vívott ki magának népművészeti együtteseink sorában, aminek eredménye az lett, hogy szinte minden járási, körzeti és országos seregszemlére meghívást kapott. Később több alkalommal szerepelt a határon túli népművészeti seregszemléken, fesztiválikon is. Így számtalanszor járt Magyarországon, de szerepelt Erdélyben és Kárpátalján is. 1980 – tól az Ilosvai rendszeres anyagi támogatója lett a nagyidai állami gazdaság. 1986 – ban Demko András mérnök vette át az együttes irányítását.

A zenei kíséretet előbb a Csámborgó, majd a Csurgó zenekar adta. Ekkor az együttes koreográfusai Richtarcsik Mihály és Furik Rita. Később az együttes munkájába Péter Zsolt is bekapcsolódott.

KategóriaIntézmények, szervezetek / Művészeti együttesek / Népművészet / Néptánccsoport / Egyesület
Címkenéptánc / ifjúsági / kulturális, közművelődési / táncművészeti csoport
Működési formaPolgári társulás (o.z.)
Aktivitásaktív (létező)
TelepülésNagyida [Veľká Ida]
Postai irányítószám044 55
Utca, szám, emelet, ajtóMierová 431
A szervezet vezetőjeKupec Mihály
Pozícióegyüttes vezető
Mobil00421 907 057 791
E-mailriaditel@kcubar.sk, ilosvai@ilosvai.sk
Webhttp://www.ilosvai.sk
FacebookFacebook
Alapítás éve1951
Támogatók

Csemadok Alapszervezet Nagyida
Fond pre podporu kultúry národnostných menšín – Kisebbségi Kulturális Alap
Bethlen Gábor Alap
Csoóri Sándor Alap – Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

Rövid URL
ID8620
Módosítás dátuma2019. május 13.

Hibát talált?

Üzenőfal