Szervezet - Egyesület / Intézmények, szervezetek / Népművészet

Tiszta Forrás Alap

Tiszta Forrás Alap
orszagos-nepmuveszeti-fesztival

A jótékonysági alap elsődleges célja a Kincső Néptáncegyüttes működésének a és tevékenységének a támogatása kulturális, társadalmi, nevelő és oktató aktivitások révén valamint az anyagi és technikai feltételek megteremtése az együttes szükségleteinek kielégítésére.

A jótékonysági alap további feladata népszerűsíteni a hagyományos kultúrát, bemutatni a helyi és területi sokszínűségét olyan formákban, hogy élővé és beépülhetővé váljon a mai kulturális életbe. Az együttlét révén vonzóvá tenni és felkelteni a gyermekek és az ifjúság érdeklődését iránta. Elsődleges céljuk, hogy olyan kulturális civil szervezetet hozzanak létre, mely képes biztosítani, megerősíteni a gyermekekben, a fiatal emberekben – leendő felnőttekben az együvé tartozást, az együtt alkotás érzését, függetlenül attól, hogy ki hová született. Az autentikus kultúra egy olyan kapocs, amely átlép minden vélt vagy valós határon, nem szab neki gátat az esetleges nyelvi különbség sem.

Az elmúlt évek eredményei alapján meghatározó szerepet tölt be nemcsak közvetlen környezetük és régiójuk művészeti életében. Országos viszonylatban, és a határokon túl is számon tartják a szervezetet.

Az elmút években (2016-tól) a Tiszta Forrás Alap vállalta fel az ismételten Zselizen megrendezésre kerülő Országos Népművészeti Fesztivál szervezését és lebonyolítását is.

Tagjai között olyan gyermekek, fiatalok és felnőttek vannak, akik az általános értelembe vett hagyományos kultúra részletes megismerésére, elemzésére, az ezzel kapcsolatos ismeretek folyamatos fejlesztésére vállalkoznak.

Működési helyünk Zselízen, a művelődési otthonban található. Taglétszámunk meghaladja az 50 főt.

Országos Népművészeti Fesztivál, Zseliz

A rendezvény szervezője a Csemadok Országos Tanácsa, valamint zselízi alapszervezete, Zselíz önkormányzata és a Tiszta Forrás Alap. A fesztivál küldetése a hagyományápolás, a különböző nemzetiségek kultúrájának tiszteletben tartása és megőrzése. A szervezők arra törekednek, hogy a fesztivál a szlovákiai magyarok legnagyobb országos seregszemléje és kimagasló szakmai rendezvénye legyen.

Garam menti verbunktalálkozó

Céljuk és feladatuk, hogy a régió tánchagyományát a legautentikusabb formájában megismerjék, anyanyelvi szinten elsajátítsák, és színpadra állítsák a maga őszinte eredeti mivoltában. A verbuntalálkozót 9 évvel ezelőtt ilyen gondolatokból vezérelve kezdték szervezni. Emléket szerettek volna állítani a kéméndiek, az Alsó Garam mentén élők Sallai verbunkjának. Szeretnék az egyik legarchaikusabb verbunkot feléleszteni, megőrizni és népszerűsíteni.

Aligvárom tábor

A nyári szünetben kerül megrendezésre az Aligvárom! megnevezésű népművészeti alkotótábor, ahol nép-táncolni és nép-zenélni vágyó gyermekek, fiatalok közösen hódolhatnak szenvedélyüknek. Kiemelkedően fontosnak tartják, hogy a megfelelő szakmaiság mellett egy vidám, családias hangulatú táborban vegyenek részt a jelentkezők.

Mobil Zene Suli

Rendszeres individuális és csoportos népzeneoktatás. A program elsősorban vonós hangszerekre (hegedű, brácsa, bőgő) került meghirdetésre. 

KategóriaIntézmények, szervezetek / Népművészet / Egyesület
Címkenéptánc / népzenekar / ifjúsági / kulturális, közművelődési / színház / zeneművészeti csoport / táncművészeti csoport / képző-, ipar-, fotó, népművészeti alkotóműhely
Működési formaJótékonysági alap (n.f.)
Aktivitásaktív (létező)
TelepülésZseliz [Želiezovce]
Postai irányítószám93701
Utca, szám, emelet, ajtóMierova 40
P.O.Box33
Rövid névTiszta Forrás
A szervezet vezetőjeJuhász Sándor
Pozícióügyvezető
Mobil+421 905 243 969 - Juhász Sándor, +421 918 949 538 - Juhász Eszter
E-mailjacekkulthaz@gmail.com, lanc.lanc.eszterlanc@gmail.com
Webhttp://kincso.sk
Alapítás éve1995
Támogatók

Zseliz Város
Művelődési Otthon Zseliz
Fond pre podporu kultúry národnostných menšín – Kisebbségi Kulturális Alap
Fond na podporu umenia
Nyitra Megye
Nemzeti Kulturális Alap
Bethlen Gábor Alap
Csoóri Sándor Alap – Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

Rövid URL
ID10377
Módosítás dátuma2019. május 13.

Hibát talált?

Üzenőfal