Szervezet - Könnyűzenei együttesek
Pigmeus


Biográfia:
Balla Igor zenekarvezető nyomán részletes képet kaphatunk a múlt évezred végének egyik legendás rockzenekaráról:
„A Pigmeus a csöves rock hőskor egyik legismertebb és legsikeresebb felvidéki magyar rock zenekara. Sokkal többet jelentett ugyanis a közönségének mint egy zenekar: a lázadást a szabadságot és a rocker életvitelt. Akkor még csak belépőjegyes koncerteket lehetett adni, de így is telt házakat produkált, és kisebb botrányokat. Somorján pl. a tömeg betörte a művelődési ház bejáratát, Pozsonyban feloltották a szervezők az utolsó számokra a teremben a fényt, hogy így fogják vissza a tomboló csápoló közönséget stb. A szlovákiai magyar rádió évekig nem volt hajlandó felvenni dalait. Végül 2 számukat rögzítette, de csak a zenekarral készült riport került végül közvetítésre. Az olyan számok, hogy Zsírsejkmama meg az Öngyilkosok balladája ellentétes volt az akkori kultúrpolitikával. Csak a rendszerváltás éveiben készülhettek stúdiófelvételei, melyekből az Add rá a gázt hatalmas siker lett. A későbbi felvételekből az Érezd velem, meg a Mitől döglik a légy lett nagy durranás, de Az első éjszakán és a Megszokás is sokak kedvence lett. Ekkor már szó lehetett volna többről, lemezről is, de csak szlovákul, amit a zenekar kategorikusan visszautasított. Bekerült viszont a Pigmeus a legnézettebb magyarországi állami tévé, az MTV (más még nem volt) Rockstúdió című műsorába, ami olyan volt akkor, mintha valaki mostanság az amerikai MTV-ben szerepelhetne. A csapatnak a magyarországi állami rádió zenei adójába, a Petőfi rádióba is sikerült betörnie. A Pigmeus olyan neves magyarországi zenekarokkal zenélt egy színpadon, mint pl. a Bikini, a Beatrice, a P. Mobil, de a szlovákiai élvonalból a Metalindával, Money Factorral és másokkal is. Sokat segített ebben a banda menedzsere, Tóth Péter.

A zenekar egyik legemlékezetesebb, legspontánabb sikerét talán a „Mentsük meg a Dunatájat“ című megarendezvényen, a somorjai lóversenypályán élte át. A tízezres tömeg szürkületkor még mindig szanaszét heverve fesztiválozott, pedig már fellépett a délután folyamán 1-2 hazai és külföldi nagyágyú, de mikor a Pigmeus belecsapott a húrokba, mintha mágnest kapcsoltak volna be, a tömeg odazúdult a színpad elé és végigőrjöngte a koncertet.
Az Egy kívánságom van és a Fémangyal akkor már hatalmas Pigmeus slágerek voltak, pedig sose készült belőlük stúdiófelvétel. A cucc is oltári volt: a helyszínről Athénba vándorolt, ahol pár nap múlva Tina Turner koncertezett rajta.

1993-ban megvalósult a zenekar életében a Kánaán, mert átcuccolás és utazgatás nélkül napi 2-3-szor is színpadra állhatott. A Komáromi Jókai Színház felkérte a Pigmeust, hogy legyen a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musical zenekara, és Balla Igor, a zenekar basszusgitáros-énekese a darab zenei vezetője. Sikerült ezt a feladatot úgy megoldani, hogy Adamis Anna (a musical dalainak szövegírója) a bemutatón elsőként ugrott fel tapsolva a székéről, és még azok is elismerően gratuláltak a zenekarnak akik előtte nem nagyon voltak a rajongói. Sikerült ugyanis úgy átdolgozni az akkor már 20 éves musical zenéjét, hogy az megfeleljen a 90-es évek zenei világának és lendületének. Voltak ugyan színészek, akik az első próbákon ellene voltak az átdolgozásnak, hogy miért kell tempós kemény rockba áttenni pl. a lirikus hangvételű A fák is siratják című dalt, meg az Eszter keresése címűnek a második felét, ahol a keresés hektikus hangulatát lehett így még jobban kifejezni. Végül azonban mindenki megszerette a számokat ebben a formájukban, csakúgy mint az egész musical új hangzásvilágát. Több mint 100 előadást ért meg a darab.

Kár, hogy nem maradt a Pigmeus után egy lemez, vagy CD se. A Youtubon van viszont több koncertrészlet. A rockzenébe azonban az elkövetkező években a közönség belefásult, Szlovákiában ugyanúgy, mint Magyarországon. Sok „nagyágyú“ szünetet tartott, vagy végképp befejezte. Felbomlott a Pigmeus is.

Érdekességek:
* A Pigmeus és a szintén pozsonyi Gravis zenekar a pozsonyi Duna utcai magyar tannyelvű alapiskola BUMM nevű zenekarából jött létre – „sejtosztódással“: Balla Igor megalakította a Pigmeust, Dusík Gábor pedig a Gravist.
* Akkor még működési engedélyre volt szükség ahhoz, hogy a zenekarok játszhassanak és pénzért léphessenek fel. A galériában megtalálható a Pigmeus működési engedélye, amit egy vizsgabizottság előtt kellett megszereznie. Féltünk, hogy Pozsonyban nem kapnánk meg, mivel magyarul énekeltünk, ezért egy picit „csaltunk“. Ugye Pozsonyban a Vrakuňa – Vereknye városrészben volt akkor a próbatermunk, de Dunaszerdahelyre mentünk vizsgázni, ahol azt írtuk be a kérvényünkbe, hogy a járásban lévő hasonló nevű Vrakúňból vagyunk – szerencsére nem leplezték le a turpisságot, pedig magyarul röviden Várkonynak, rendesen pedig Nyékvárkonynak nevezik a települést. A hivatalos érintkezésben azonban akkor még a magyar megnevezéseket nem lehetett használni.“

Felállások:

1. felállás, 1978 (a gimnázium első éveiben)
• Balla Igor – ének, basszusgitár
• Valkó Sándor – dob
• Kovács Gáspár – ének
• Makky László – szólógitár
• Miklós Tibor – gitár

A tagok balról jobbra: Makky László – szólógitár • Miklós Tibor – gitár • Balla Igor – ének, basszusgitár • Valkó Sándor – dob • Kovács Gáspár – ének (Igor nyakában jól látszik a kultikus Pigmeus fej-medál, melyet Nagy Zoltán, Zs. Nagy Lajos költő fia készített, aki Igor osztály- és padtársa volt az alapiskolában.)
A fotó Nagypaka főterén készült 1978 nyarán

pigmeus-pozsony-2-felallas2. felállás, 1979/80 – 1982 (a gimi utolsó éveiben és utána – a tagok katonai szolgálatra való bevonulásáig)
• Balla Igor – ének, szólógitár
• Takács Lóránt – billentyű
• Hervay György – basszusgitár (eleinte egy ideig Hervay József gitáros is játszott, lásd a jányoki képet)
• Kántor Tibor – dob

A fotó 1982 nyarán készült Pozsonyban, a Fő téren (akkor még park és más padok voltak ott)
A tagok balrol jobbra: Takács Lóránt – billentyű • Balla Igor – ének, szólógitár • Kántor Tibor – dob • Hervay György – basszusgitár

3. felállás, 1985–1993 (a tagok katonai szolgálata után – a legsikeresebb korszak és formáció)
• Balla Igor – ének, basszusgitár
• Kiss Sándor – szólógitár
• Kerekes Zoltán – dob
• Kerekes Csaba – billentyű (1990-től)

A tagok balról jobbra: Kerekes Zoli – dob • Balla Igor – ének, basszusgitár • Kiss Sándor – szólógitár
Pozsonyban készült a Magas utcai (Vysoká u.) romos próbateremben,

4. felállás, 1993–1994 (a színházi formáció)
• Balla Igor – ének, basszusgitár
• Kiss Sándor – szólógitár
• Béhr László (előtte Ghymes) – dob
• Fülöp György – billentyű

Diszkográfia:
Demo (1990) – demó

Megszokás

Mitől döglik a légy

Érezd velem

Az első éjszaka

Add rá a gázt

Videók:


Érezd velem (MTV – Rockstúdió, 1990)


Fémangyal, Csak egy kívánságom van (Somorja, 1990)


Pigmeus + D. Nagy Lajos (Pozsony, Ružinovi kultúrház, 1990)


Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (Komáromi Jókai Színház, 1993)

Képgaléria:

 

KategóriaKönnyűzenei együttesek
Címkerock
Aktivitásmegszűnt (törölve a regiszterből)
TelepülésPozsony [Bratislava]
A szervezet vezetőjeBalla Igor
Pozíciózenekarvezető
E-mailballa@bumerang.sk
Alapítás éve1978
Megszűnés éve1994
Rövid URL
ID11214
Módosítás dátuma2017. április 15.

Hibát talált?

Üzenőfal